Drie manieren om je huis groter te maken

Je kunt nog zo’n mooi huis bezitten, er is een behoorlijke kans dat je behoefte hebt aan wat meer ruimte. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wat extra vierkante meters aan jouw huis toe te voegen. We zetten de belangrijkste drie methodes op een rijtje.

Aanbouw

hoek aanbouwHierbij wordt er een nieuwe ruimte aan de bestaande ruimte toegevoegd. Het betreft een ruimte met een eigen ingang, er is geen toegang vanaf de oorspronkelijke ruimte. De nieuwe ruimte wordt wel tegen de originele ruimte geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een berging zijn met een eigen toegang, of een garage.

Een aanbouw lijkt veel op een bijgebouw maar dan met een gedeelde muur met de originele ruimte. Het maakt daarmee deel uit van het huis maar je moet altijd verschillende deuren door om de verschillende ruimtes te betreden.

Uitbouw

uitbouw maakt de woonkamer groterHierbij wordt er extra ruimte gebouwd aan een reeds bestaande ruimte. Je kunt hierbij denken aan het verlengen van een kamer. Er wordt één wand verwijderd en de muren worden doorgetrokken waardoor de ruimte groter wordt. Het is ook mogelijk om net als bij aanbouw een nieuwe ruimte tegen de oorspronkelijke ruimte te bouwen met een doorgang die beide delen met elkaar verbindt. Als je van de ene ruimte naar de andere kunt gaan, zowel door het uitbreken van de originele wand als door het plaatsen van een deur, is er sprake van een uitbouw.

De keuze voor een open uitbouw of een uitbouw met een verbindende deur is een belangrijke overweging. Een open uitbouw geeft meer ruimte maar het blijft dezelfde kamer. Door het plaatsen van een deur maak je een compleet nieuwe kamer met mogelijk een andere functie.

Opbouw

dakopbouw Je kunt ook kiezen om naar boven toe te bouwen. In de meeste gevallen betreft het een extra verdieping, soms over de gehele oppervlakte van de originele ruimte maar het kan ook een deel van die ruimte betreffen. Je kunt ook een ruimte verticaal verhogen. Dan wordt het oorspronkelijke plafond (deels) verwijderd waarmee de ruimte hoger wordt en je meer ruimte creëert. In dit laatste geval komen er effectief geen vierkante meters vloeroppervlak bij.

Een groot voordeel van opbouw is een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Je verliest geen vierkante meters tuin, en in sommige gevallen is er geen plaats voor aan- of uitbouw. Je moet wel rekening houden met het gewicht van de opbouw, het is mogelijk dat de fundering van het huis versterkt moet worden.

Conclusie

Ongeacht welk soort je kiest dien je ook rekening te houden met de functie van de nieuwe ruimte. Bij een woonfunctie is een andere regelgeving van toepassing dan bij een kantoorfunctie of opslag. Let dus op de juiste vergunningen en indien van toepassing ook het bestemmingsplan van uw locatie. Voor u concrete plannen maakt is het belangrijk om de wettelijke mogelijkheden te onderzoeken en daarop uw keuze te baseren. Let ook op de kosten die per methode kunnen verschillen. Bij opbouw is het draagvermogen van de fundering ook een belangrijke factor.  Het is daarom van het grootste belang dat u deskundig advies inwint, voor u een bouwopdracht geeft.

 

Update: Inmiddels heb ik nog een paar andere goede sites gevonden met informatie over het groter maken van je huis:

  1. http://www.baatamsterdam.nl/word-je-huis-een-beetje-krap/
  2. https://wonen-interieur.com/2018/09/25/een-aanbouw-aan-je-woning-waaraan-moet-je-denken/
  3. http://goedbedrijf.com/2018/02/06/overwegingen-bij-het-groter-maken-van-je-woning/

2 gedachten over “Drie manieren om je huis groter te maken”

  1. Onlangs een mooi uitbouw aan ons huis laten maken door Dekker Bouw uit Zaandam (zie links in het bovenstaande bericht). We zijn erg tevreden over het resultaat. Duidelijke communicatie over de mogelijkheden, netjes werken zonder rommel en deskundige medewerkers. We kunnen niet anders dan dit bedrijf van harte aanbevelen.

    Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *